Ամառը մրգերի, բանջարեղենի, հատապտուղների շրջան է: Ամառվա երկրորդ կեսը հատկապես բնորոշ է հասած դեղձերով: Այս մրգի օգտակարությունները ներկայացնում ենք ստորև.
1. Դեղձը հարուստ է A, B, C, E և K վիտամիններով, ինչպես նաև կալցիումով, երկաթով, մագնեզիումով, ֆոսֆորով, կալիումով, նատրիումով, ցինկով, մանգանով, ֆտորով և սելենով: Այդ իսկ պատճառով դեղձ օգտագործելիս չեն մտահոգի ավիտամինոզն ու տարբեր վիտամինների պակասությունից առաջացող հիվանդությունները:
2. Չնայած որ դեղձը քաղցր է, դրանում չկան շատ ածխաջրեր, և մեծ մասը կազմված է ջրից: Այդ իսկ պատճառով դեղձը ոչ կալորիական է և չի ազդի կազմվածքի վրա:
3. Դեղձը, ինչպես և ցանկացած միրգ, ունի մեծ քանակությամբ բետա-կարոտին, որն օրգանիզմում վերածվում է А վիտամինի և նպաստում տեսողությանը, մաշկի բջիջների, մազերի, եղունգների վերականգնմանը:
4. Դեղձի մեջ կալիումի մեծ քանակությունը խոսում է այն մասին, որ այն կարելի է օգտագործել նաև սրտանոթային հիվանդությունները կանխարգելելու և բուժելու համար:
5. Հակաօքսիդանտներ, որոնք հատկապես բարենպաստ են ազդում օրգանիզմի բջիջների վիճակի վրա՝ պաշտպանելով դրանք վաղաժամ ծերացումից:
6. Դեղձը կիրառվում է նաև կոսմետիկ նպատակներով: Դեղձի պյուրեից կարելի է դիմակներ պատրաստել:
7. Կոշտ մանրաթելերը, որոնք առկա են դեղձի մեջ, նպաստում են աղեստամոքսային տրակտի լավ աշխատանքին, ինչպես նաև արագացնում նյութափոխանակությունն ու պայքարում ավելորդ քաշի դեմ:
8. Դեղձի մեջ օրգանական թթուներ են պարունակվում: Դրանք ունեն ախորժակ առաջացնելու հատկություն, ինչպես նաև նպաստում են լավ մարսողությանը:
Աղբյուրը՝ mamul.am