Կամպինասայի համալսարանի գիտնականների խումբը Լիսիո Վելոզոյի ղեկավարությամբ (Licio Augusto Velloso) պարզել է քաշի ավելացման ճշգրիտ պատճառներից մեկը:

Հայտնի է, որ ճարպակալությանը նպաստում են մի շարք գործոններ: Դրանցից մեկը հանդիսանում է աղիների բակտերիաների կազմի փոփոխությունը: Մեծամասամբ նիհար մարդկանց մոտ շատ հանդիպող միկրոօրգանիզմները նպաստում են սննդից օգտակար նյութերի կլանմանը:  Նույնիսկ խնձորը ճարպակալությամբ տառապող մարդու համար կարող է ավելի մեծ կալորիականություն ունենալ:

Ճարպակալության երկրորդ խոշոր պատճառը հիպոթալամուսում (ենթատեսաթումբ, գլխուղեղի բաժին, տեղադրված Է տեսաթմբերի տակ, մտնում է միջանկյալ ուղեղի կազմի մեջ) նեյրոնների խմբի վնասվածքն է, որոնք նպաստում են մարդու մոտ հագեցվածության զգացողության առաջացմանը:

Սակայն գիտնականների վերոնշյալ խումբն առանձնացրել է առաջնային պատճառը, որն առաջանում է ավելի վաղ, քան աղիների միկրոֆլորային փոփոխությունը:  Մասնավորապես, արյան մեջ լիպիդների մակարդակի ավելացումը նպաստում է հիպոթալամուսում նեյրոնների խանգարմանը: Դա տեղի է ունենում շատ ավելի վաղ, քան մարդ սկսում է քաշ հավաքել:

 

Աղբյուրը՝ panorama.am

loading...