Բաղադրիչներ

Ալյուր – 500 գ

 

Չոր խմորիչ – 15 գ

Շաքարավազ – 60 գ

Աղ – 1/3 թ/գ

Կաթ – 300 մլ

Կարագ՝ խմորի համար – 60 գ

Կարագ՝ շերտի մեջ գրտնակելու համար – 300 գ

Պատրաստման եղանակը

500 գ ալյուրին ավելացնել 1/3 թ/գ աղ և աղի հետ մաղել և լցնել հարիչի թասի մեջ, ավելացնել մնացած չոր բաղադրիչները՝ 60 գ շաքարավազը, 9 գ չոր խմորիչը, մի թեթև խառնել:

Աստիճանաբար լցնել 300 մլ կաթը՝ հարիչի դանդաղ պտույտներով հարելով խմորը: Հունցելու ժամանակ խմորի մեջ ավելացնել 60 գ փափուկ կարագը: Խմորը հունցել 10-15 րոպե:

Խմորը դնել սեղանի վրա և ձեռքերով լավ հունցել:

Խմորը դնել թասի մեջ, ծածկել թաղանթով և մոտ 1.5-2 ժամ թողնել տաք տեղում՝ բարձրանալու համար:

Երբ խմորը բարձրանա մոտ 2 անգամ, դնել այն ալյուր շաղ տված սեղանի վրա և գրտնակել (1-1.5 սմ հաստության):

Հիմա պետք է պատրաստել կարագը. 300 գ կարագը դնել թաղանթի մեջ և գրտնակել՝ տալով ուղղանկյուն տեսք՝ չափերով ավելի փոքր, քան գրտնակած խմորը:

Գրտնակված կարագը դնել խմորի մի կեսի վրա, ծածկել խմորի մյուս կեսով և անընդհատ ալյուր շաղ տալով՝ գրտնակել:

Գրտնակելիս ծրարի տեսք տալ, 4 անգամ ծալել, փաթաթել փայլաթիթեղի մեջ և մոտ 30 րոպե դնել սառնարանը:

Կես ժամ անց հանել սառնարանից, դնել սեղանին այնպես, ինչպես դրված էր մինչև սառնարան դնելը, պտտել 90 աստիճան և գրտնակել 1 սմ հաստության շերտի:

Նորից ծալել 3 կամ 4 անգամ: Փաթաթել փայլաթիթեղի մեջ, նորից դնել սառնարանը:

Կես ժամ հետո նորից հանել և կրկնել: Դնել սառնարանն ամբողջ գիշեր:

Այս խմորով կարելի է պատրաստել կրուասան՝ առանց միջուկի, ինչպես նաև՝ քաղցր և աղի միջուկներով:

loading...