Պիցցան իտալական խոհանոցի այցեքարտն է, որն իրենից ներկայացնում է շրջանաձև հաց՝ ծածկված լոլիկի սոուսով (դասական տարբերակ) և պանրով (սովորաբար մոցարելա), ինչպես նաև այլ բաղադրիչներով: Համարվում է աշխարհի ամենահայտնի ուտեստներից մեկը: Ներկայացնում ենք հանրահայտ նեապոլյան «Պիցցայոլի» Ջովանի Իմպրոտայի օրիգինալ բաղադրատոմսը:

3-4 պիցցայի համար.

Ջուր – 250 մլ

Աղ – 15 գ

Ալյուր – 425 գ

Չոր գարեջրային խմորիչ – 2 գ

Խճողակ

Պաստա (լոլիկի սոուս) – 350-400 գ

Մոցարելա – 3 գնդիկ (յուրաքանչյուրը՝ 125 գ)

Ձիթայուղ – 5 ճ/գ

Թարմ ռեհան

Պատրաստման եղանակը

Առաջին հերթին աղը և խմորիչը հալեցնել ջրում: Շատ արագ ավելացնել ալյուրը (ըստ Ջովանի Իմպրոտայի՝ պետք է շատ արագ ալյուրը խառնել, որպեսզի խմորման գործընթացը չդանդաղի):

Ալյուրն ավելացնել աստիճանաբար աջ ձեռքով (Ջովանին դա անվանում է «լցնել անձրևի նման»), իսկ ձախ ձեռքով աստիճաբանար խառնել փայտե բահիկով:

Հետո խմորը դնել սեղանին և լավ հունցել: Խմորը պետք է ստացվի փափուկ և առաձգական:

Ծածկել խմորը խոնավ (ոչ թաց) սրբիչով և թողնել, որ հանգստանա:

Մեկ ժամից վերադառնալ և բաժանել խմորը 3-4 մասերի: Խմորները դնել սեղանի վրա և ծածկել պլաստիկե անցքերով կոնտեյներներով: Թողնել խմորը 11-12 ժամ, որպեսզի հասունանա:

Թխելուց 30 րոպե առաջ ջեռոցը տաքացնել մաքսիմալ ջերմաստիճանի: Պատրաստել 30-32 սմ տրամագծով կլոր կաղապարը:

Վերցնել առաջին խմորը և ձեռքերով դրան տալ շրջանի ձև: Տեղավորել այն կաղապարի մեջ (կաղապարը ոչնչով չպատել):

Տարածել խմորի վրա լոլիկի սոուսը, վրան ձիթայուղ լցնել և դնել ջեռոցի մեջ: Եթե ջեռոցը տաք է, թխել 5 րոպե:

Հանել, վրան ավելացնել մոցարելա պանիրը և ռեհանի տերևները և նորից դնել ջեռոցը ևս 2-3 րոպե:

loading...